Deurwaarders: geduld schuldeisers raakt op

KBvG-voorzitter Wilbert van de Donk.
KBvG-voorzitter Wilbert van de Donk.Foto: Foto: Bram Saeys voor het FD

In het kort

Veel schuldeisers waren de laatste maanden coulant met het innen van openstaande rekeningen in verband met corona.

De beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders merkt nu dat vooral het mkb zijn rekeningen nu wel wil gaan innen.

Deurwaarders hopen bovendien op een spoedige noodwet om hun huisbezoeken tijdelijk anders te mogen doen zolang de coronamaatregelen van kracht zijn.

De periode van coulance en redelijkheid onder schuldeisers vanwege de coronacrisis lijkt langzaam maar zeker aan zijn einde te komen. Gerechtsdeurwaarders zien dat grotere partijen weer denken aan het normaal invorderen van uitstaande schulden, waar dat de laatste weken juist veel minder is gedaan. En dat is een goede zaak, vindt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

‘We zien dat er een paar weken lang veel zaken zijn uitgesteld, vooral in zaken van mkb’ers tegen consumenten, maar nu de situatie langer duurt, gaan de schuldeisers ook aan hun eigen positie denken’, schetst KBvG-voorzitter Wilbert van de Donk. Bedrijven kunnen nu zelf in de problemen komen als rekeningen niet worden betaald. Hij vreest een ‘bulldozer-effect’ waarbij door veel uitstel er in de zomer een enorme berg uitgestelde rekeningen geïnd moeten worden. ‘Coulance is goed, maar je kunt niet alles eindeloos blijven doorschuiven.’

Forse dip

De deurwaarders zelf hebben door deze ontwikkelingen een roerig jaar voor de boeg. De laatste jaren daalde de omzet van kantoren gestaag, blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag. Het afgelopen jaar kende voor het eerst weer een lichte stijging. De verwachting was dat deze ontwikkeling verder zou doorzetten. Door de coronacrisis is er nu sprake van een forse dip, maar toch denkt Van de Donk dat het werk in zijn beroep uiteindelijk over het hele jaar zal toenemen.

‘Sinds halverwege maart is er 20% tot 30% omzet weggevallen’, schat Van de Donk in. Hij wijst erop dat vooral in de civiele sector kantonrechters veel minder werk hebben gedaan, en dat merken de gerechtsdeurwaarders. Ook grote schuldeisers zoals de overheid hebben sommige incasso’s opgeschort, zoals studieschulden. ‘De vraag is hoe dit zich verder ontwikkelt, maar ik voorzie een overspannen markt na de zomer. Dan draaien de rechtbanken weer, zullen bestaande schuldtrajecten weer allemaal gaan lopen én krijgen we de eerste zaken die de huidige crisis veroorzaakt.’

Vrees voor piek

In de regel zit er een halfjaar tussen het versturen van de rekening en het moment dat er uiteindelijk een gerechtsdeurwaarder aan te pas moet komen als er niet betaald is. ‘Echte coronazaken over rekeningen die de afgelopen maanden zijn verstuurd, verwacht ik vanaf september. Maar daar komen dan ook de nu stilgelegde zaken over al bestaande kwesties bij.’ Het is volgens Van de Donk nog maar de vraag of de schuldhulpverlening en de rechtbanken deze piek aan werk goed kunnen verwerken.

De deurwaardersvoorman ziet een aantal negatieve kanten aan het opschorten van schulden. De overheid lijkt een heel wisselend beleid te voeren, door studieschuldachterstanden wel op te schorten, maar de inning van uitstaande verkeersboetes niet. Dat mag wat betreft de deurwaarders wel ‘eenduidiger’. Bovendien hekelt hij de kantonrechters die de laatste weken ‘weinig prioriteit’ geven aan civiele zaken. ‘Het resultaat is dat schuldenaren niets meer horen na een dagvaarding, gaan denken “het zal allemaal wel”, om vervolgens hun geld aan iets anders uitgeven.’

Geen pizza

Bijkomend probleem dezer dagen is het besmettingsgevaar voor deurwaarders. Waar zij normaal aan zouden bellen om de stukken te overhandigen en waar nodig toe te lichten, volstaan ze nu tijdelijk met het bezorgen in de brievenbus. ‘Je wil het gezondheidsrisico niet lopen, je komt op één dag wel bij dertig tot veertig mensen langs.’ Jaarlijks doen gerechtsdeurwaarders ongeveer 2 miljoen huisbezoeken.

Het steekt Van de Donk dat rechters recent daar kritiek op hadden door in een vonnis op te tekenen dat de dagvaarding niet correct is verlopen. ‘En dan vergelijken ze ons met de pakket- of pizzabezorger, die hun ogen ook gewoon aanbelt. Nu is het eerste verschil dat mensen die een pizza aannemen daar duidelijk op zitten te wachten, terwijl het in ons geval precies het tegenovergestelde is.’

Bovendien zegt hij dat je gesprekken aan de deur niet kunt vergelijken met een pakketje dat je op de stoep kan leggen en dan een paar stappen afstand kan nemen. ‘De zaken die wij doen lenen zich niet om op anderhalve meter afstand hardop over straat te bepraten.’ Van de Donk is daarom blij met de steun van Minister van Rechtsbescherming Dekker die een tijdelijke noodwet in de maak heeft die regelt dat er een uitzondering gemaakt wordt, zo lang de coronamaatregelen van kracht zijn.

Bron: https://fd.nl/ondernemen/1344078/deurwaarders-geduld-schuldeisers-raakt-op