2 juni 2017

Bereken incassokosten

Als een rekening niet of niet op tijd is betaald, heeft de debiteur een openstaande rekening bij de schuldeiser. De schuldeiser kan een incassobureau inschakelen om dit geld te innen. De kosten die een incassobureau hiervoor maakt, mogen onder bepaalde voorwaarden bij de debiteur in rekening worden gebracht.

Aanmaningen

Een incassobureau stuurt 1 of meer aanmaningen. Op deze aanmaningen staat niet alleen het bedrag dat u oorspronkelijk moest betalen, maar ook de incassokosten. De hoogte hiervan hangt af van de hoogte van de rekening. Hoe hoog de incassokosten mogen zijn, is wettelijk vastgelegd.

Het gaat om de volgende percentages:
Bedrag van de openstaande rekening Maximale incassokosten
Over de eerste € 2.500 15%
Over de volgende € 2.500 10%
Over de volgende € 5.000 5%
Over de volgende € 190.000 1%
Boven € 200.000 0,5%

Bereken zelf de incassokosten met behulp van onze calculator.

Minimale en maximale incassokosten

Er geldt een minimumbedrag van € 40,00 voor incassokosten, ongeacht de hoogte van de openstaande rekening. De schuldeiser mag dit bedrag altijd vragen. Is de rekening bijvoorbeeld € 250,00? Dan mag de schuldeiser of het incassobureau € 40,00 vragen. Ook al zijn de incassokosten in dat geval hoger dan 15%.

De maximum incassokosten die in rekening gebracht mogen worden zijn € 6.775,00.

Btw

Over de incassokosten kan btw in rekening worden gebracht. Dit mag alleen als de schuldeiser zelf niet btw-plichtig is. In dat geval wordt de btw bij de debiteur in rekening gebracht.